Heb je morgen een presentatie op het werk? Dan print je de tekst hiervoor natuurlijk uit. Of vier je je verjaardag? In dat geval zorgt de printer voor alle uitnodigingen. En wat dacht je van het retourneren van kleding die niet past? In dat geval kun je eenvoudig de retourbon via de laptop printen. Zonder dat we het bewust door hebben, gebruiken we de printer in hoge mate. Zowel voor persoonlijke als zakelijke doeleinden. Het is een uitvinding waar vrijwel iedereen in Nederland profijt van heeft. Alleen wat weten we nou eigenlijk echt over printers? Deze blog staat daar uitgebreid bij stil.
Hoe het allemaal begon
Misschien is het leuk om eerst even een stapje terug te doen en te kijken naar hoe het allemaal begon. We nemen een duik in de geschiedenis van printers. Ongeveer 3000 voor Christus ontstond de eerste vorm van een printer. Ronde rolzegels werden gebruikt om berichten af te drukken op kleitabletten. Hier is het basisidee van de printer dus al ontstaan. Echter, pas veel later werd de eerste echte computer printer uitgevonden. Dat gebeurde in 1957 door het bedrijf IBM, wat staat voor International Business Machines. Sindsdien hebben zich snelle technologische ontwikkelingen voorgedaan, waardoor we nu nog geavanceerdere printers hebben. Tegenwoordig profiteren we volop van de uitvinding van de printer. Zo kun je eenvoudig posters, Herma etiketten, flyers, brochures en andere documenten uitprinten.
De printer van de toekomst
We weten nu iets meer van de geschiedenis van printers af, maar hoe zit dat dan in de toekomst? Onderzoekers verwachten dat het printen op papier zich zal uitbreiden. Dit betekent dat printers in de toekomst niet alleen in staat zijn om documenten af te drukken, maar middels lasers zouden ze huizen of zelfs eten kunnen printen. Dat gebeurt nu al op kleine schaal in de wetenschappelijke kringen. Er worden vele testen gedaan om te kijken hoe ver we 3D printers kunnen ontwikkelen. Dus wie weet woon je later wel in een geprint huis en eet je als avondeten producten die door de printer gemaakt zijn. Vreemd, maar als het aan de wetenschappers ligt zal het zeker mogelijk zijn in de toekomst!
Inkt, of moeten we vloeibaar goud zeggen?
Je merkt vast wel dat je printer toner veel sneller opgaat wanneer je documenten met kleuren uitprint. Dat is jammer, want inkt bijvullen kost flink wat geld. Inkt wordt ook wel het vloeibare goud genoemd. Dat komt omdat de gemiddelde prijs hoger is dan die van bijvoorbeeld parfum of whisky. Om de prijs van inkt in perspectief te stellen, gebruiken we het volgende voorbeeld; tank je je auto helemaal vol met zwarte inkt dan mag je rond de 115 euro afrekenen. Dat is natuurlijk ontzettend veel geld! Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je geld kunt besparen. Doe dit bijvoorbeeld door bepaalde lettertypen te gebruiken die weinig inkt vereisen. Voorbeelden hiervan zijn Ryman Eco, Times New Roman en Calibri. Een andere tip is om zoveel mogelijk in zwarte tinten te printen. Ben je benieuwd naar meer? Het internet staat vol met manieren waarop je inkt kunt besparen.