Palmolie is een wondermiddel

0
594

De kans is ontzettend groot dat je ooit wel eens palmolie hebt gegeten, zonder dat je het door hebt gehad. Dat is zeker niet vreemd aangezien dertig tot veertig procent van de producten die je in Nederlandse supermarkten kan vinden, palmolie bevatten. Dit heeft ermee te maken dat in landen zoals Brazilië en China, palmolie op zeer grote schaal geproduceerd wordt, waardoor de kosten vrij laag liggen. Daarnaast is palmolie ook een van de oliën die de meeste voedingsstoffen bevat. Helaas komt er bij de productie van palmolie ook veel narigheid kijken. Er worden grote stukken regenwoud platgebrand om plantages uit te breiden. Gelukkig willen Europese landen deze palmolie niet meer hebben. 

 

Nederland is de grootste importeur van palmolie 

Europa is wereldwijd de grootste afnemer van palmolie en dat heeft allemaal met Nederland te maken. Vrijwel al de palmolie die geproduceerd wordt in Brazilië, wordt geïmporteerd naar de Rotterdamse of Amsterdamse haven. Een deel wordt vervolgens weer geëxporteerd naar andere Europese landen, maar vrijwel alle het palmolie wordt in Nederland gebruikt voor het produceren van verschillende producten. Nederland is een van de landen die alleen gecertificeerde palmolie willen afnemen. Helaas komt het nog wel eens voor dat Nederlandse bedrijven ook niet-gecertificeerde palmolie importeren en dit labelen als gecertificeerde palmolie, maar deze bedrijven worden vrijwel altijd direct aangepakt. Voor consumenten is het onmogelijk om aan het product te kunnen zien of het product gecertificeerde palmolie bevat. Veel mensen weten niet eens dat er palmolie in het product zit. De organisaties achter deze certificeringen willen betrouwbaar blijven en pakken deze bedrijven daarom zo snel mogelijk aan.
 

Wat is gecertificeerde palmolie?

What is palm oil used for and what is certified palm oil? De afgelopen tientallen jaren zijn er in Brazilië enorme hoeveelheden bos gekapt om bestaande palmolie plantages uit te breiden. Hierdoor zijn er veel zeldzame diersoorten verdwenen en is er grote schade aangebracht aan de biodiversiteit. Europese landen zijn, net als de rest van de wereld, afhankelijk van het Amazoneregenwoud. Het Amazoneregenwoud is namelijk verantwoordelijk voor het opnemen van veel CO2 en het produceren van zuurstof. Daarnaast walgen veel Europese landen er ook van hoe de Brazilianen met hun bos omgaan. Gecertificeerde palmolie komt van palmolieplantages die niet meer uitbreiden en op een duurzame manier palmen kweken en oogsten. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vernietigen van de Amazone langzamerhand tot stilstand komt, maar ook krijgen boeren een betere prijs en kunnen ze zichzelf en hun gezin beter onderhouden.