Recent nieuws

Misschien ook interessant

Ontslag genomen? Bereken je transitievergoeding!

Als je ontslag neemt, heb je recht op een...

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderfiets?

Op een jonge leeftijd koop je waarschijnlijk een kinderfiets...

Voorbereid op avontuur: uitrustingstips voor de actieve vakantieganger

Er gaat niets boven een actieve vakantie, vol met...

Een gaskachel kopen; dat is een goed idee

Als je aan het twijfelen bent om een gaskachel...

Waarom kiezen voor een hoek loungeset?

Als de zomer nadert en het weer warmer wordt,...

Slimme gadgets die je energierekening verlagen

Met de komst van slimme technologieën is het beheren van je energieverbruik een stuk eenvoudiger en efficiënter geworden. Slimme gadgets zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit een huishouden dat streeft naar energie-efficiëntie.

Thermostaten hebben een enorme evolutie doorgemaakt. Waar je voorheen nog handmatig de temperatuur moest regelen, zijn er nu slimme thermostaten die zelflerend zijn en zich aanpassen aan jouw leefpatroon. Ze detecteren wanneer er niemand thuis is en passen de temperatuur automatisch aan, waardoor je nooit meer stookt voor een leeg huis. Daarnaast kun je met een app op je smartphone de verwarming op afstand bedienen, wat zorgt voor een optimaal gebruik van energie.

LED-verlichting is ook zo’n slimme zet. Deze lampen staan bekend om hun lange levensduur en lage energieverbruik. Door over te stappen op LED kun je tot wel 80% besparen op het energieverbruik voor verlichting. Bovendien zijn er slimme LED-lampen die je met je smartphone of stem kunt bedienen, waardoor je alleen licht gebruikt wanneer het nodig is.

Energievreters in huis aanpakken

Elk huis heeft ze wel: apparaten die meer energie verbruiken dan we ons realiseren. Het identificeren en aanpakken van deze ‘energievreters’ kan een aanzienlijke impact hebben op de energierekening.

De sluipverbruik monsters

Sluipverbruik, ook wel standby-verbruik genoemd, is de energie die apparaten verbruiken terwijl ze niet actief worden gebruikt. Denk hierbij aan opladers die in het stopcontact blijven zitten of apparatuur die op standby-modus staat. Door deze apparaten volledig uit te schakelen of slimme stekkerdozen te gebruiken die automatisch uitschakelen, kun je sluipverbruik aanzienlijk reduceren.

Een andere manier om energievreters tegen te gaan is door regelmatig je apparaten te controleren op efficiëntie. Oudere modellen koelkasten, vriezers of wasmachines zijn vaak veel minder energiezuinig dan de huidige generatie apparaten. Investeren in een nieuw, energie-efficiënt model kan op lange termijn dus lonen.

Zelf energie opwekken, makkelijker dan je denkt

Het zelf opwekken van energie is een effectieve manier om onafhankelijk te worden van energieleveranciers en je energierekening te verlagen. Voor hen die nog niet klaar zijn om de stap te zetten naar eigen opwekking, is het belangrijk om te overwegen wat voor hen de beste keuze is: een vast of variabel energiecontract 2024. Met de technologische vooruitgang van de laatste jaren is dit voor steeds meer huishoudens binnen handbereik gekomen.

Zonnepanelen: niet alleen voor de zomer

Zonnepanelen zijn allang niet meer alleen rendabel in de zomermaanden. Ook in het voor- en najaar en zelfs in de winter kunnen ze nog een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken. Het belangrijkste is de positionering van de panelen en dat ze schoon blijven, zodat ze optimaal functioneren.

Mocht je interesse hebben in windenergie, dan zijn kleine windturbines voor thuisgebruik ook een interessante optie. Deze turbines kunnen, afhankelijk van de locatie en windsterkte, een bijdrage leveren aan het energieverbruik van het huishouden.

Isolatie, de stille bespaarder

Isolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen zonder dat je er dagelijks mee bezig hoeft te zijn. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte binnen tijdens koude maanden en buiten tijdens warme perioden.

Dakisolatie: warm in de winter, koel in de zomer

Dakisolatie kan ervoor zorgen dat tot wel 30% minder warmte verloren gaat. Dit betekent dat je minder hoeft te stoken in de winter en minder snel naar de airco hoeft te grijpen in de zomer. Een investering die zichzelf terugverdient door de jaren heen.

Dubbelglas is een andere effectieve vorm van isolatie. Het houdt niet alleen warmte beter vast, maar reduceert ook geluidsoverlast van buitenaf. Zo sla je twee vliegen in één klap: comfort en energiebesparing.

De kracht van slim watergebruik

Water besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met simpele aanpassingen zoals waterbesparende douchekoppen of kranen kun je al veel bereiken. Ook het opvangen van regenwater voor gebruik in de tuin of voor het schoonmaken van buitenoppervlakken kan veel drinkwater besparen.

Bespaartips die niets kosten maar veel opleveren

Tot slot zijn er tal van eenvoudige aanpassingen die je kunt doen om zonder investering toch te besparen op energiekosten. Het kiezen van het goedkoopste energiecontract kan hierbij ook helpen, waardoor je met minimale inspanning maximale besparing kunt realiseren. Denk aan het uitzetten van lampen wanneer je een ruimte verlaat, korter douchen en apparaten echt uitzetten in plaats van op standby laten staan. Het lijken misschien kleine dingen, maar samen kunnen ze een groot verschil maken op je jaarlijkse energierekening.

.tdb_single_content .tdb-block-inner > :not(.wp-block-quote):not(.alignwide):not(.alignfull.wp-block-cover.has-parallax):not(.td-a-ad) { text-align: left !important; }