Verschillende soorten gordijnen waar jij uit kunt kiezen

0
646

Verschillende soorten gordijnen waar jij uit kunt kiezen

Gordijnen zijn voor zowel de decoratie als het donker maken van een ruimte erg belangrijk in je huis. Het kopen van gordijnen is waarschijnlijk niet iets wat je vaak doet. Dit komt onder andere door de lange levensduur die de meeste gordijnen hebben. Het is daarom van belang dat jij ervoor zorgt dat je de juiste gordijnen kiest. Naast dat gordijnen lang mee gaan, zijn ze vaak erg prijzig. Het zou dan ook zonde zijn als je kort na de aankoop niet tevreden bent en daardoor nieuwe gordijnen moet halen. In dit artikel kun je meer vinden over de opties die jij hebt en waar je op moet letten bij het kopen van de gordijnen.

 

Verschillende soorten gordijnen

Wanneer je gordijnen gaat kopen zal je eerst moeten bepalen wat voor soort gordijn je graag wilt hebben. Er zijn verschillende soorten gordijnen, die elk op hun eigen manier sluiten. De meest bekende soorten gordijnen zijn de klassieke gordijnen en de rolgordijnen. De klassieke gordijnen bestaan uit grote lappen stof en worden aan een roede bevestigd. Deze roede gaat van buiten naar binnen open en dicht. Dit terwijl je bij een rolgordijn een manier van sluiten hebt die van boven naar beneden werkt. Wanneer je aan een touwtje naast je rolgordijn trekt zal het gordijn verder naar beneden gaan. Ook heb je vandaag de dag elektrische varianten die met een afstandsbediening open en dicht gaan. Wanneer je kiest voor een rolgordijn is het verstandig om voor rolgordijnen op maat te gaan. Als rolgordijnen niet breed of lang genoeg zijn, zul je de kamer er namelijk niet mee kunnen verduisteren.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van gordijnen?

Naast dat je dus gaat kijken naar wat voor soort gordijnen het zijn, zul je ook nog een aantal andere besluiten moeten maken. Wanneer je kiest voor een gordijn kun je kiezen uit een lichtdoorlatend gordijn of een verduisterend gordijn. Het besluit dat je hierbij maakt, is waarschijnlijk gebaseerd op de plek waar de gordijnen komen te hangen. Wanneer het een gordijn is voor in de slaapkamer is het wel zo fijn als deze verduisterend is. Gordijnen verschillen ook per stof heel erg in hoeveel licht ze doorlaten. Hoe hoger de dichtheid van een stof des te minder licht er doorheen komt. Ook heeft de dikte van de lap stof effect op hoe lichtdoorlatend het is. Houd hier dan ook rekening mee bij de aankoop.